Interviews
share Delen

Project WESS - Werk & Studie Statushouders

Het project WESS (Werk & Studie Statushouders) begeleidt statushouders uit IJsselstein en Lopik in hun zoektocht naar werk. En met succes!

Veel statushouders uit IJsselstein en Lopik zijn succesvol aan het werk. Waar landelijk gezien slecht 10-30% van de statushouders een baan hebben, ligt dat percentage in IJsselstein en Lopik tussen de 60-80% binnen 4 jaar na binnenkomst in de gemeente. 

Het Project WESS Werk & Studie Statushouders begeleidt deze nieuwe IJsselsteiners en Lopikers. Het is hun doel om nieuwkomers duurzaam naar werk en of studie te helpen. Werk waar ze ervaring in hebben, wat ze leuk vinden en waar ze zich in kunnen ontwikkelen. Omdat vacatures soms niet goed aansluiten bij hetgeen de statushouder kan bieden, zoekt Wess vooral vanuit de kennis, kunde en het potentieel van de statushouder naar het juiste bedrijf en de juiste baan.

"Wij ervaren dat de meeste werkgevers open staan om een statushouder in dienst te nemen. We merken daarbij dat er veel onbekendheid is en soms twijfel of het gaat werken. Dat deze twijfel niet nodig is hebben we de afgelopen jaren wel bewezen. Wij zoeken echt naar de perfecte match, een win-win en niet naar een broodbaan. Maatwerk leidt tot duurzame samenwerking, motivatie en draagvlak", aldus Pauline Grünberg, de drijvende kracht achter het project.

Soms is een statushouder nog niet in staat een betaalde baan aan te kunnen. Voor deze groep zoekt WESS werkervaringsplaatsen met behoud van uitkering, zodat de statushouder kennis kan maken met de Nederlandse werkcultuur, de taal kan oefenen etc. Werken in het oude vakgebied is natuurlijk het mooist. Zo rijdt een al wat oudere vrachtwagenchauffeur die niet goed kan lezen en daardoor geen code 95 kan halen nu als vrijwilliger op een personenbusje voor een instelling. Zo heeft hij toch de vrijheid die hij gewend was, kan hij zijn taalvaardigheid ontwikkelen en voelt hij zich weer nuttig. Een administratief medewerker uit Aleppo kreeg na een onbetaalde stage van 3 maanden een betaalde baan in een magazijn waar hij inkomende en uitgaande goederen kan administreren. Een telefoonkabellegger kon aan de slag bij het bedrijf dat glasvezelkabels legt. Tijdens de stage is hij opgeleid en hij rijdt nu met zijn bedrijfsbus door het land. De werkgever vertelt dat het opleiden van een jonge leerling ook tijd kost. Deze oudere man had gelijk een groot verantwoordelijkheidsgevoel en ervaring waardoor hij snel alles
oppikte.

Interesse om verder te praten en te kijken wat WESS voor de inclusiviteit binnen uw bedrijf kan betekenen? Neem voor meer informatie contact op met Pauline Grünberg van WESS

E-mail: [email protected]
Telefoon: 06-53809838

Het project Wess is mogelijk gemaakt door de gemeenten IJsselstein en Lopik.